Community Land Trust Bruxelles – Brussel

La ville de demain sur un terrain commun – De stad van morgen op gemeenschapsgrond

Grote Prijs voor Toekomstige Generaties toegekend aan Community Land Trust Brussel

CLTB geeft gezinnen met een laag inkomen de kans om een betaalbare woning te kopen. Dat kan dankzij de tussenkomst van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en door de eigendom van de grond te scheiden van de eigendom van de woning. Van hun kant aanvaarden de eigenaars dat, wanneer ze hun woning zouden willen verkopen, de verkoopprijs beperkt is. Daardoor blijft die woning in de toekomst betaalbaar voor andere gezinnen met een laag inkomen.  De CLTB werd gekozen uit 12 finalisten “omdat hij grond beschouwt als een gemeenschappelijk goed”. De jury was vooral getroffen door de nieuwe vorm van samenwerking tussen overheid, middenveld en burgers die aan de basis ligt van het initiatief. CLTB stelt een derde weg voor, noch volledig publiek, noch volledig privaat. De vereniging wordt bestuurd door vertegenwoordigers van de overheid, de bewoners en het middenveld. “De woorden van de jury hebben ons geraakt, omdat ze de nadruk leggen op drie element die essentieel zijn voor ons: de bewonersparticipatie, het idee van de commons, en het duurzame karakter van onze acties”, reageerde coördinator Geert De Pauw.

De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties bekroont jaarlijks een inspirerend voorbeeldinitiatief dat er in slaagt om de principes van duurzame ontwikkeling te integreren in zijn dagelijkse werking. “Dat is een onderwerp dat ons nauw aan het hart ligt. Heel onze werking is gedacht vanuit de toekomstige generaties. Daarom dat net deze prijs zo symbolisch is voor ons. Hij beloont vijf jaar hard werken, met de hulp van het Brussels Gewest en met onze leden, om samen de stad van morgen te bouwen”.

CLTB is de eerste Community Land Trust op het Europese vasteland en is een drijvende kracht achter de verdere verspreiding van dit model in Europa. “We zijn er van overtuigd dat wat we in Brussel doen ook in andere steden een antwoord kan bieden op de grote uitdagingen. We maken deel uit van een Europese beweging die kan helpen om dergelijke projecten ook elders in België en Europa mogelijk te maken”, besluit Geert De Pauw.

Publicités

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

Information

Cette entrée a été publiée le 17 novembre 2017 par , et est taguée , , , , .

Agenda CLTB

Aucun événement planifié

Publicités

Avec le soutien de – Met steun van het

%d blogueurs aiment cette page :