Community Land Trust Bruxelles – Brussel

La ville de demain sur un terrain commun – De stad van morgen op gemeenschapsgrond

Ontmoetingsavond: eerlijke toegang tot grond om te wonen en te werken

fundadorAls grond gebruikt wordt om mee te speculeren, en niet om in de behoeften van de bevolking te voorzien, is armoede en uitsluiting het gevolg. Denken we maar aan de grootschalige landroof van landbouwgronden in het Zuiden, of de speculatie die de huizenprijzen in vele steden over heel de wereld de hoogte injaagt zodat wonen onbetaalbaar wordt voor de armen. De toegang tot grond om op te wonen, te werken, voedsel te produceren is daarom een belangrijk thema in de strijd voor sociale rechtvaardigheid. Op donderdag 28 november organiseren la Isla Negra en CLT Brussel organiseren een avond rond dit thema.

Drie initiatieven die op een verschillende manier rond het thema bezig zijn worden voorgesteld.
Selavip is een organisatie die zoekt naar antwoorden op de woonnood van zeer arme gezinnen in de grootsteden van Afrika, Latijns Amerika en Azië. De stichter van deze organisatie is de Belgische Jezuïet Josse van der Rest. Volgens hem is de toegang tot grond het aller belangrijkste.
– In Andalusië, de oligarchie van grootgrondbezitters blijft nog steeds van kracht. Een werkelijkheid die gebaseerd is op de relatie tussen meester en dienaar van het feodalisme zelf. Een groep arbeiders heeft aangedurfd om deze relatie in twijfel te zetten, door het eigenen van 400 hectare landbouwgrond waar ze werken en leven.
– de Brussels Community Land Trust werkt aan betaalbare woningen die gebouwd worden op gemeenschapsgrond, en zo proberen grondspeculatie te neutraliseren.

Programma
1. Josse van der Rest, stichter van Selavip, vertelt over zijn visie en  de manier waarop zijn organisatie daar de afgelopen veertig jaar rond heeft gewerkt.
2. Mark Bellido, schrijver en freelance fotojournalist, zal over politieke en mediatieke onderdrukking spreken, geleden door hen die rebelleren tegen een hiërarchische structuur die arbeiders onderdrukt en verarmt.
3. Debat over toegang tot en eigendom van grond als strategie voor meer sociale rechtvaardigheid en tegen armoede.

Praktisch :
Donderdag 28/11 van 19u tot 21u, in de lokalen van CLT Brussel, Verheydenstraat 121, 1070 Brussel (metro Weststation of Jacques Brel)

Ingang gratis.

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s

Information

Cette entrée a été publiée le 9 novembre 2013 par .

Agenda CLTB

Pas d'événements à venir

Publicités

Follow me on Twitter

Avec le soutien de – Met steun van het

%d blogueurs aiment cette page :