Community Land Trust Bruxelles – Brussel

La ville de demain sur un terrain commun – De stad van morgen op gemeenschapsgrond

Parochiezaal wordt woonproject in Anderlecht

le nid bezoekt een collectief woonproject in de Hopstraat in Brussel

Le Nid bezoekt een collectief woonproject in de Hopstraat in Brussel

Op zaterdag 5 oktober ging de groep “le Nid” op verkenning naar collectieve woongebouwen in Brussel. Le Nid is de groep die de toekomstige eigenaars van het eerste Brusselse CLT-project verenigt.

Eind februari 2013 heeft de CLTB het gebouw in de Verheydenstraat 121 kunnen kopen dankzij een subsidie van het Brussels Gewest. Dat gebouw werd gebouwd in 1966 en was eigendom van de parochie. Het gebouw zal woonruimte bieden aan zeven gezinnen waarvan één voor een persoon met een beperking. Het gehele gebouw zal gerenoveerd worden volgens de lage energiestandaard. In de tuin komt er een gemeenschapsruimte en ook de tuin wordt opengesteld voor de buurt.
spaargroep
De gezinnen die in dit CLT project eigenaar worden en er dus ook gaan wonen, vormen een spaargroep en hebben hem ‘Le NID’ gedoopt. Kenmerkend voor de spaargroep is dat de gezinnen maandelijks een bedrag op een gemeenschappelijke rekening storten. Het spaargeld kan als voorschot dienen bij de aankoop van hun woning. Het bedrag dat ze zelf gekozen hebben om te sparen is 90 €. Een stuurgroep, bestaande uit enkele leden van de groep, is verantwoordelijk. Samenlevingsopbouw Brussel begeleidt en ondersteunt de werking van deze spaargroep.
Sinds april 2013 hebben al meerdere voorbereidende vergaderingen, en workshops plaatsgevonden en anderen zullen nog volgen.
In die vergaderingen komen verschillende thema’s aan bod. In een eerste bijeenkomst konden de toekomstige bewoners de geschiedenis ontdekken van de CLT en het concept ervan. Tijdens een tweede bijeenkomst werd ingegaan op de oprichting van de spaargroep en werd de stuurgroep opgericht. Vervolgens was er een hele dag een atelier voorzien voor de ontdekking van de wijk. De bewoners gingen samen met hun kinderen op zoek naar de mogelijkheden in de buurt betreffende de diensten, mobiliteit, winkels, sport- en cultuurinfrastructuur, enz. De maand juni werd afgesloten met drie workshops over de achtertuin en de twee aanliggende collectieve gebouwen.
In september 2013 is er een tweede reeks ateliers begonnen. De gezinnen zullen samen nadenken over de architecturale aspecten van hun toekomstige woning. Het doel ervan is om rond half november een lijst met aanbevelingen op te stellen die zal bijgevoegd worden aan het lastenboek voor de openbare aanbesteding. Een eerste atelier ging over de kennismaking van architectuur. Tijdens het tweede atelier hebben de gezinnen verschillende gebouwen bezocht die tevens gemeenschappelijke ruimten bevatten en op lage energienormen zijn gebouwd. In de komende weken zullen de gezinnen hun ideale woning voorstellen en collectief nadenken over het samen wonen.
Als alles volgens plan verloopt wordt begin 2014 de aanbestedingsprocedure gelanceerd. Achteraf moet een vergunning worden aangevraagd en dan pas kunnen de werken starten. Het zal dus nog een tijdje duren eer de nieuwe bewoners hun intrek kunnen nemen in de gerenoveerde appartementen.

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s

Information

Cette entrée a été publiée le 14 octobre 2013 par .

Agenda CLTB

Pas d'événements à venir

Publicités

Follow me on Twitter

Avec le soutien de – Met steun van het

%d blogueurs aiment cette page :