Community Land Trust Bruxelles – Brussel

La ville de demain sur un terrain commun – De stad van morgen op gemeenschapsgrond

Uitwisselings- en denkdag over CLTs in België: definitief programma

1EN2JULI-C71Het Community Land Trust model kreeg de afgelopen twee jaar veel belangstelling in ons land. Veel lokale overheden, organisaties en verenigingen zien in dit model een mogelijk antwoord op problemen zoals stijgende vastgoedprijzen, schaarser wordende ruimte, nood aan meer gemeenschap, en zo voort.  Ondertussen worden op verschillende plaatsen in België de eerste projecten voorbereid, door de VZW Community Land Trust Brussel, Samenlevingsopbouw Gent en het Plateforme CLT Wallonie. Deze organisaties willen de ontwikkeling van nieuwe CLT’s in de drie gewesten van het land ondersteunen. Daarom organiseren we samen twee werkdagen, die ook een eerste stap kunnen worden naar een Belgisch CLT netwerk.

Op 1 en 2 juli krijgen wij bezoek van belangrijke gasten uit de VS en Engeland.
Emily Thaden is als onderzoeker en trainer verbonden aan het National CLT Network. Zij voerde onder andere een belangwekkend onderzoek naar de gevolgen van de vastgoedcrisis van 2008 binnen CLT’s.
Brenda Torpy is directrice van de Champlain Housing Trust, een van de oudste, grootste en invloedrijkste CLT’s. Haar organisatie won in 2008 de World Habitat Award, een erkenning die er voor zorgde dat CLT’s sindsdien ook buiten de VS aan belang wonnen.
Tony Picket is directeur van de Atlanta Land Trust Collaborative, een stedelijke CLT-netwerk.
Catherine Harington is directrice van het Britse CLT-Network, een netwerk dat sinds enkele jaren de groei van de CLT-sector in Groot Brittannië ondersteunt.
Twee dagen lang zullen zij hun kennis en ervaring ter beschikking stellen van iedereen die geïnteresseerd is om zelf met het CLT model aan de slag te gaan.
Op maandag 1 juli, van 9 tot 17u30, organiseren we in Gent een reeks workshops die zich richten op mensen die concreet nadenken over de oprichting van een Community Land Trust in hun buurt of gemeente. Op dinsdag 2 juli, verhuizen we naar Brussel. In de voormiddag organiseren we een aantal korte lezingen die het potentieel van CLT’s in Europa in het licht zetten. ’s Avonds  richten we ons tot het grote publiek, met onder andere een inleiding over de roots van de CLT beweging in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en een nieuwe film over het indrukwekkende werk van een CLT in Boston.

Maandag 1 juli, Gent:  CLT-workshops

Deze richten zich in de eerste plaats op alle lokale overheden en verenigingen die bezig zijn met  de oprichting van een CLT, en iedereen die  diepgaand kennis  wil maken met het model. Tijdens deze workshops komen alle vragen aan bod waar beginnende Land Trusts mee te maken krijgen.

8:30 u.: onthaal en ontvangst in stadhuis Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent
9.15 u.: welkom door Tom Balthazar, Schepen voor Wonen Stad Gent en Eddy Couckuyt, gedeputeerde voor Wonen Provincie Oost Vlaanderen
9:40 u.: verhuis naar conferentiegebouw, Provinciehuis, Gouvernementstraat 1, 9000 Gent.
10 u. – 12.30 u. : Workshops – keuze uit drie workshops
Workshop 1: De organisatie
Hoe start je een CLT op ? Waar komen de middelen vandaan? Hoe wordt een CLT bestuurd? Voor welke rechtsvorm kiezen?
Inleiding: Tony Picket, reactie door Joëlle Kapompole (schepen van wonen van de Stad Bergen en Waals parlementslid)
Voor deze workshop zijn tolken naar Nederlands en Frans aanwezig.
Workshop 2: De mensen
Wie is de doelgroep: de armsten, middeninkomens, kan het ook voor bijzondere doelgroepen? Welke rol spelen de bewoners binnen de CLT? Hoe de buurtbewoners en andere leden betrekken bij de werking? Hoe beweging maken rond de CLT?
Inleiding: Brenda Torpy, reactie door Michel De Bruyne (ACW) en Hanne-Lies De Coninck (SIVI Vereniging waar armen het Woord nemen) / Emma Van Mullem (Samenlevingsopbouw Gent vzw) Deze workshop gaat door in het Engels
Werkgroep 3: De gebouwen
CLT en cohousing, gaat dat samen? Bouwen CLT’s duurzamer? Bestaan er CLT’s die woningen voor senioren aanbieden? Combineert men woningen met andere functies? Vragen appartementen een andere aanpak dan eengezinswoningen ?
Inleiding: Emily Thaden, reactie door Trui Maes (VIBE) Deze workshop gaat door in het Engels
12.30 – 13.30 u.: Broodjeslunch
13:30 – 16.00 u.: Workshops – keuze uit 2 workshops
Workshop 4: de eigendomsformule
Hoe de eigendom van de grond scheiden van de eigendom van de woning? Hoe wordt dit vertaald in de aktes? Hoe ga je de wederinkoop organiseren? Hoe de meerwaarde bepalen? Wat zijn de rechten van de bewoners? Welke controle heeft de CLT?
Inleiding: Brenda Torpy , reactie door Jan Van Hoeymissen (Directeur SHM De Noorderkempen) Deze workshop gaat door in het Engels.
Workshop 5: Naar een Belgisch CLT netwerk?
Dit is een bijzondere workshop, waarin we de basis willen leggen voor een Belgisch CLT netwerk. Uitgaand van de ervaringen van het Amerikaanse en Engelse CLT netwerk gaan we op zoek naar de meerwaarde hiervan. De bedoeling is om vanuit een gemeenschappelijk Belgisch CLT charter (zie bijlage) na te denken over hoe wij ons kunnen organiseren.
Inleiding: Emily Taden en Catherine Harington (CLT Network England), reactie door Orlando Sereno Regis (CLT Brussel en Plateforme CLT Wallonie),  Frank Vandepitte (CLT Gent). Voor deze workshop zijn tolken naar Nederlands en Frans aanwezig.
16 u.: Receptie ter afronding van de werkdag.
16.15 u.: “Community Land Trusts Outperform the U.S. Housing Market on Delinquency and Foreclosure Rates.” (Emily Taden: over de opmerkelijke resultaten van haar onderzoek naar de prestaties van CLT’s tijdens de vastgoedcrisis in de VS)
16.45 u.: Terugmelding werkzaamheden van de dag
17.30 u.: Voorzien einde van de dag.

Dinsdag 2 juli, Brussel: CLT’s, een vernieuwend model dat ook in Europa aanslaat

Voormiddagprogramma  (ACW gebouw, Pletinckxstraat 19, 1000 Brussel).

9:00-13:00u: Potential for Community Land Trusts in Europe

Deze presentaties gaan door in het Engels (zonder vertaling).

Avondprogramma voor het grote publiek  (ACW gebouw, Pletinckxstraat 19, 1000 Brussel).

Deze avond richt zich tot iedereen die geïnteresseerd is in de werking van CLT’s. Twee sterke ervaringen uit de VS, de CLT’s van Burlington en Boston, tonen het enorme potentieel van het CLT-model, dat veel verder reikt dan betaalbare woningen alleen.

18u30: Toespraak door dhr. Christos Doulkeridis, Staatssecretaris Huisvesting Brussels Hoofdstedelijk Gewest

18u50: Tony Picket uit Atlanta vertelt over de roots van de Community Land Trusts in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

19u15: Filmvoorstelling “Gaining Ground” (Mark Lipman & Lea Mahan). Deze film vertelt het indrukwekkende verhaal vertelt van de Dudley Street Neighborhood Initiative, een CLT in Boston die er in slaagde een no-go zone om te toveren tot een levendige buurt, zonder de oorspronkelijke bevolking te verdringen.

20u30: Van een klein initiatief naar een groot instituut.  Brenda Torpy, directrice van een van de oudste, grootste en invloedrijkste CLT’s uit de Verenigde Staten vertelt hoe dertig jaar geleden in de stad Burlington lokale overheden en basisgroepen de handen in mekaar sloegen om de eerste stedelijke CLT op te richten, die nu meer dan 1500 woningen in haar portefeuille heeft.

Tijdens de avondactiviteit is er simultaanvertaling naar Nederland en Frans voorzien.

Praktisch

Alle activiteiten gaan door in het Engels. Op maandag is er voor workshop 1 en 5 is er vertaling naar Nederlands en Frans voorzien.  Dinsdagvoormiddag is er geen vertaling. Dinsdagavond is er simultaanvertaling naar Frans en Nederlands.

Om de inhoud van de ateliers zo goed mogelijk af te stemmen op uw noden vragen wij om op het invulformulier in te vullen welke onderwerpen u vooral interesseren.

Inschrijven: secretariaat.gent@samenlevingsopbouw.be

De inschrijvingsprijs (ter plaatse te betalen):
maandag: 10 € per persoon (en gratis voor leden van CLT Brussel en CLT Gent)
dinsdagochtend: gratis
dinsdagavond: 10 € per persoon  (en gratis voor leden van CLT Brussel en CLT Gent)

meer info: Geert De Pauw op 0487/68 75 19 of Frank Vandepitte op 0488/90 08 49.

Organisatie: Samenlevingsopbouw Gent, CLT Brussel, Platform CLT Wallonië

Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de provincie Oost-Vlaanderen, de Stad Gent, ACW

Download hier de folder: 130604 uitnodiging 1 juli (2)

Publicités

Un commentaire sur “Uitwisselings- en denkdag over CLTs in België: definitief programma

  1. Pingback: Gaining ground | community land trust bxl

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

Information

Cette entrée a été publiée le 29 mai 2013 par .

Agenda CLTB

Aucun événement planifié

Publicités

Avec le soutien de – Met steun van het

%d blogueurs aiment cette page :