Community Land Trust Bruxelles – Brussel

La ville de demain sur un terrain commun – De stad van morgen op gemeenschapsgrond

De Finstraat is geen einde

FinstraatFototentoonstelling van Catherine Antoine en Rebecca Lee, samen met de 14 families van L’Espoir: De Finstraat is geen einde – Families op zoek naar nieuwe terreinen. Tot 31 januari in de Raad van de VGC, Lombardstraat 67, 1000 Brussel.

Vier jaar geleden stonden we, twee studenten fotografie, op een braakliggend terrein in Molenbeek, onder de indruk van 14 gezinnen met een beperkt inkomen, die vastberaden waren hun huis te bouwen op deze grond.

De huisvestingscrisis woedde hevig, 32 000 gezinnen (vandaag al 38 000) stonden op de wachtlijst voor een sociale woning in het Brussels Gewest. L’espoir, zo heette de groep, kwam toen al drie jaar lang samen om uit te zoeken hoe ze een dak boven hun hoofd gingen bekomen. Ze werden daarbij gesteund door Buurthuis Bonnevie, Ciré en het Brussels Woningfonds. Een belangrijke stap was net gezet, de aankoop van een terrein in de Finstraat en de keuze van de architect. Om de energiekosten te minimaliseren kozen ze voor passiefbouw. Anders dan in de klassieke sociale woningbouw, zouden de woningen worden ontworpen in nauw overleg met de toekomstige eigenaars.

De woningen zijn ondertussen gebouwd, en al meer dan twee jaar bewoond. De groep l’Espoir is er in geslaagd haar droom te realiseren. Het project inspireerde vele anderen. Zes nieuwe spaargroepen werden ondertussen opgericht, met de bedoeling gelijkaardige projecten op te starten. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest denkt erover na om dit soort initiatieven structureel te ondersteunen, via de oprichting van een Community Land Trust.

L’Espoir vertegenwoordigt de hoop van heel wat Brusselse families om een degelijk huis aan hun kinderen te kunnen geven.

De tentoonstelling is te bezoeken van maandag 14 januari tot en met donderdag 31 januari 2013 van maandag tot vrijdag, 10 tot 17u.

Publicités

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

Information

Cette entrée a été publiée le 8 janvier 2013 par , et est taguée , , , , , .

Agenda CLTB

Aucun événement planifié

Publicités

Avec le soutien de – Met steun van het

%d blogueurs aiment cette page :