Community Land Trust Bruxelles – Brussel

La ville de demain sur un terrain commun – De stad van morgen op gemeenschapsgrond

Met de kracht van iedereen samen

Met de kracht van iedereen samen kunnen we slagen (Catherine)

Die zin geeft goed weer waar het om ging de avond van de 25ste september in de Vaartkapoen. Een ontroerende avond was het, vol hoop voor de nieuwe spaargroep die hier werd gelanceerd. Deze groep zal waarschijnlijk een eerste CLT-project, in de Vandenpeereboomstraat in Molenbeek, mee uitbouwen.
Meer dan dertig families waren aanwezig, gemotiveerd, ongeduldig en een beetje ongerust ook. Zij zullen immers het project mee vorm geven, en het tot leven laten komen. Ze zullen mee beslissen wat voor woningen kunnen er komen, welke gezamenlijke activiteiten, mee zoeken naar manieren om samen te werken met de buurt. Ze worden dus een belangrijke partner in het hele proces.
Dat was ook de boodschap die de organisatoren van de avond probeerden over te brengen: het is jullie project! Dat is een zeldzame kans, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Meer nog dan een informatieavond was het die 25ste september ook een eerste kennismaking. Dat is heel belangrijk om de keuze te maken om al dan niet aan zo’n avontuur deel te nemen. Je wilt op zijn minst weten met wie je in de boot stapt. Wie zullen je toekomstige buren en mede-eigenaars zijn, wie zijn de mensen die vanuit de verenigingen alles zullen begeleiden?
Driss, Mina, Babakar, Catherine, Fatoumata, Traore, Amadou, Gegonie, Mirelle, Rusie, Hamid en de anderen vertelden waar ze van droomden en wat ze vreesden.

Een paar veel gehoorde opmerkingen:
– we willen goede buren. Mensen met wie we goed overeenkomen, met wie we dingen kunnen delen, en dat we mekaar kunnen helpen. En geen ruzies.
– we willen eindelijk rust vinden, bij ons thuis. Een plek waar we goed kunnen leven, samen met de kinderen. “Ik zoek al zo lang, ik ben het verhuizen moe.”
– we willen niet te veel lawaai, we zoeken rust na veel bewogen jaren. “Mijn droom: eindelijk een thuis hebben zoals iedereen, waar er geen lawaai is, waar ik me goed kan voelen.”
– En tenslotte: we zijn bang dat het allemaal lang gaat duren!

Er werd hier in de Vaartkapoen geschiedenis geschreven, de eerste bladzijde van een nieuw verhaal waar we nog zullen van horen.

Carole Grandjean

Publicités

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

Information

Cette entrée a été publiée le 9 octobre 2012 par .

Agenda CLTB

Aucun événement planifié

Publicités

Avec le soutien de – Met steun van het

%d blogueurs aiment cette page :