Community Land Trust Bruxelles – Brussel

La ville de demain sur un terrain commun – De stad van morgen op gemeenschapsgrond

Olympisch goud voor Londense Community Land Trust

Op een paar kilometer van waar Lionel Cox, de man die zijn land leerde liggend karabijnschieten, olympisch zilver won, behaalden de bewoners van Oost Londen zopas ook een overwinning die een medaille verdient. Het is een overwinning die waarschijnlijk nog vruchten zal afwerpen lang nadat het Olympische circus haar tenten heeft opgekraamd.

Oost Londen is een buurt waar het, onder andere voor grote gezinnen met een bescheiden inkomen, van langs om moeilijker wordt om nog een aangepaste woning te vinden. De prijzen stijgen, en wachtlijsten voor een sociale woning met twee slaapkamers lopen op tot 10 jaar. Het gevolg: veel families wonen in te kleine woningen of zijn verplicht hun buurt te verlaten voor minder dure oorden. Dat klinkt vertrouwd in onze Brusselse oren. En dan zijn nu ook de Olympische spelen neergestreken in de buurt. Ondanks alle positieve verhalen die we in de pers lezen, bijvoorbeeld over hoe duurzaam alles wel is, valt te vrezen dat het niet de bewoners van de omliggende buurten zijn die zullen profiteren van de spelen. In elke stad waar de spelen de afgelopen jaren zijn neergestreken zijn de woningprijzen in de omgeving gestegen, vanaf het ogenblik dat de aankondiging gedaan werd. In Barcelona bijvoorbeeld stegen de prijzen met 250%.

Al meer dan acht jaar ijvert de organisatie London Citizens daarom voor de oprichting van een Community Land Trust in Oost Londen. Zij hebben een brede burgerbeweging uitgebouwd waarbij honderd vijftig verenigingen, kerken, moskeeën en scholen betrokken zijn. Samen beslisten zij om campagne te voeren om de site van het leegstaande Saint-Clemens Hospitaal om te vormen tot de eerste stedelijke Community Land Trust in het Verenigd Koninkrijk. In zo’n buurt is zoiets gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er lagen veel kapers op de kust die hier een winstgevend vastgoedproject wilden realiseren. Maar begin juli van dit jaar was het zover. De Londense burgemeester, Boris Johnson, ondertekende de beslissing waardoor het volledige terrein van de site eigendom wordt van de East London Community Land Trust. Op die grond zullen 200 woningen gerealiseerd worden, gedeeltelijk sociale huurwoningen (beheerd door een andere partner) en gedeeltelijk CLT-koopwoningen. De buurt zal, via de CLT, nauw betrokken worden bij het ontwerp van de site.

Maar daar stopt het niet. De mensen achter de CLT zien deze overwinning als een opstapje voor de volgende strijd: het terrein van de Olympische spelen omvormen tot een grote Community Land Trust, met minstens 2012 betaalbare woningen. In 2005 ondertekenden de initiatiefnemers voor de Londense spelen een overeenkomst met London Citizens, waarin ze stelden akkoord te gaan met dit idee. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat er, naar aanleiding van dergelijke ontwikkelingen, grote beloftes gedaan werden om de buren te paaien, die achteraf niet werden ingewilligd. Tot vandaag is er geen officiële beslissing genomen.

Als de overwinning met Saint Clements overeenkomt met een medaille voor liggend karabijnschieten, dan zou de omvorming van het Olympische dorp tot een CLT overeenkomen met de gouden medaille voor de honderd meter sprint. Maar zover is het nog lang niet. Buiten het oog van de alomtegenwoordige camera’s en reporters blijven de Oost-Londenaars verder vechten. Zij verdienen, net zoals de atleten, onze luidste aanmoedigingen!

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s

Information

Cette entrée a été publiée le 3 août 2012 par , et est taguée , , , .

Agenda CLTB

Pas d'événements à venir

Publicités

Follow me on Twitter

Avec le soutien de – Met steun van het

%d blogueurs aiment cette page :